Cibuľová polievka so šmidkami

Zdroj: Archív Trnavského samosprávneho kraja

Cibuľová polievka bolo jedno z typických jedál, ktoré sa najčastejšie varilo na polia. Neoddeliteľnou súčasťou obeda bol doma pečený chlieb, ktorý sa jedol k polievke.

Potrebujeme

1 PL hladkej múky 1 PL cukru 3 cibule 4 šampiňóny 50 ml koňaku 2 PL olivového oleja 1 vajce 1 kocku mäsového bujónu čerstvú petržlenovú vňať čerstvú bazalku štipku rasce mleté čierne korenie soľ.

Postup

Cibuľu nakrájame na kolieska, polovicu opražíme na rozpálenom oleji do zlatohneda. Pridáme druhú polovicu a keď cibuľa zmäkne, pridáme do nej cukor, múku a zamiešame, prilejeme tretinu slepačieho vývaru, aby cibuľa neprihorela. Keď sa v hrnci vytvorí masa, prilejeme zvyšok vývaru, koňak, na plátky nakrájané šampiňóny, okoreníme, osolíme a necháme vrieť asi 20 minút. Pred dovarením pridáme rozšľahané vajce, korenie, rascu a krátko povaríme. Do hotovej polievky pridáme nasekanú petržlenovú vňať a bazalku. Servírujeme spolu s tvrdším osušeným chlebíkom nakrájaným na tenké malé kúsky, tzv. šmidky.

Región: Recept z okolia Trnavy