Cícerová kaša

Zdroj: Archív Trnavského samosprávneho kraja

Cícer sa objavoval v regionálnych kuchyniach veľmi často spoločne s ďalšími strukovinami. Okrem toho, že mali významnú energetickú hodnotu, predstavovali aj obradné jedlo. Strukoviny predstavovali hojnosť, mnohosť a plodnosť a preto sa často podávali na sviatky, ale i na svadbách.

Potrebujeme

250 g cíceru (namočený deň vopred, pozri postup), 400 g cibule, 250 g bravčovej masti, 1,5 kg zemiakov, údený bôčik (alebo údenú klobásu), podľa chuti soľ, čierne korenie.

Postup

Na bravčovej masti opečieme nakrájanú cibuľu. Aby sa nepripálila, podlejeme troškou vody a necháme ju odpariť, až kým cibuľa nezhnedne. Cícer dôkladne umyjeme, dáme na 24 hodín do studenej vody, aby bol dobre zaliaty (cca. 5-8 cm nad cícer). Uvaríme ho vo vode, v ktorej bol namočený, osolíme. Zemiaky nakrájame na väčšie kocky, pridáme varený cícer a zalejeme vodou, v ktorej sme uvarili cícer (ak je vody viac, zlejeme ju po odokrytí pokrievky). Osolíme a necháme variť asi pol hodiny. Keď sa voda odparí, zemiaky s cícerom roztlačíme. Potom pridáme časť opečenej cibuľky, okoreníme a rozmiešame. Kašu v hrnci neprikrývame, aby neosladla! Ako prílohu uvaríme údený bôčik v celosti (alebo upečieme klobásu) a nakrájame na plátky. Kašu podávame so zvyšnou opečenou cibuľkou a môžeme servírovať s kyslou kapustou a uhorkami.

Región: Recept z okolia Trnavy