Fánky

Zdroj: Archív Trnavského samosprávneho kraja

Fánky patrili ku tradičným Fašiangovým jedlám spoločne s huspeninou, či šiškami. Fašiangy (fašanki alebo fašank) boli obdobím od sviatku Troch kráľov (6. január) do Popolcovej stredy (pohyblivý sviatok medzi vianočnými sviatkami a veľkým pôstom). V tomto čase sa v záhorských dedinách konali spoločné priadky, zakáľačky a svadby ku ktorým neoddeliteľne patrili i fánky.

Potrebujeme

300 g polohrubej múky, 4 žĺtky, 4 PL kyslej smotany, 120 g masla, 20 g práškového cukru, štipku soli, 2 PL rumu, olej na vyprážanie, práškový cukor na posypanie.

Postup

Do preosiatej múky pridáme žĺtky, kyslú smotanu, práškový cukor, maslo, štipku soli, rum a vypracujeme vláčne cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske. Vykrajujeme obdĺžniky, ktoré ešte v strede dvakrát nakrojíme. Vložíme do horúceho oleja a z oboch strán vyprážame. Necháme odkvapkať na obrúsku a nakoniec posypeme práškovým cukrom.

Región: Recept zo Záhoria