Fazuľová kaša s údeným mäsom

Zdroj: Archív Trnavského samosprávneho kraja

Klasikou viacerých regiónov Trnavského kraja sú strukovinové kaše. Medzi tie top patrí aj fazuľová kaša podávaná s údeným mäsom.

Potrebujeme

liter fazule, 2 litre vody, hrnček pšena a krupice, 7-8 zemiakov, soľ, 3 lyžice krupičkovej múky (hrubá múka), masť s oškvarkami, na oleji opraženú cibuľu a riedku zápražku.

Postup

Prebratú a umytú fazuľu varíme vo vode, kým nezmäkne. Potom pridáme očistené a na drobné kocky pokrájané zemiaky a soľ. Keď sa všetko rozvarí, zasypeme krupicou alebo krúpkami, krupičkovou (hrubou) múkou a za stáleho miešania dovaríme, dosolíme a odstavíme. Horúcu kašu naložíme na plytkú misu, roztľapkáme mastnou varechou alebo lyžicou, omastíme masťou s oškvarkami, prípadne v konopnom oleji upraženou cibuľou alebo potrieme riedkou, do červena upraženou zápražkou. Kašu večer jeme zohriatu a dobre pripečenú.

Región: Recept z okolia Trnavy