Hovädzí perkelt s haluškami

Zdroj: Archív Trnavského samosprávneho kraja

Mäso je obľúbenou surovinou žitnoostrovskej gastronómie, či už ide o hydinu, alebo kvalitnú hovädzinu. V zime sa na mnohých dvoroch koná zabíjačka. V bohatej ponuke zabíjačkových hostín nechýba pečená krv, mozoček na vajíčkach, restovaná pečeň, ale ani vývar z čerstvých bravčových kostí a pečienka. V jedálnom lístku Žitnoostrovčanov zohráva čoraz väčšiu úlohu aj pomaly rastúca mangalica s jemným mäsom. Delikatesy z miestnych chovov starého druhu ošípanej ponúka čoraz viac reštaurácií.

Potrebujeme

2 stredne veľké červené cibule, 3 polievkové lyžice bravčovej masti, 1 kg hovädzej nožiny, 3 polievkové lyžice červenej papriky, 1 čajovú lyžičku soli, vodu, mleté čierne korenie, 1 zelenú papriku, 1 paradajku, 2 strúčiky cesnaku.

Postup

Červenú cibuľu nakrájame nadrobno, mäso zasa na kocky s rozmermi zhruba 2 x 2 cm. Cibuľu na bravčovej masti opečieme do sklovita, pridáme mäso a obraciame ho dovtedy, kým nezbelie. Potom ho osolíme a pridáme červenú papriku. Dôkladne premiešame, podlejeme trochou vody a podľa chuti pridáme čierne korenie. Potom perkelt 3 – 4 hodiny varíme, v prípade potreby podlejeme. Keď je mäso takmer uvarené (približne 30 – 50 minút pred dovarením), pridáme nakrájanú papriku, paradajku a pretlačený cesnak. Perkelt varíme dovtedy, kým nezmäkne aj zelenina. Sem-tam ho premiešame a v prípade potreby podlejeme. Hotový hovädzí perkelt podávame s haluškami, prípadne s knedľou, no najlepší je s chrumkavým domácim chlebom.

Región: Recept zo Žitného ostrova