Huspenina

Zdroj: Archív Trnavského samosprávneho kraja

Pravá domáca huspenina patrí určite medzi zdravý a lacný liek. Hoci si väčšinu jedál pripravených z bravčového mäsa spájame s niečím nezdravým, v prípade huspeniny táto rovnica v žiadnom prípade neplatí. Práve naopak, huspenina je priam liek, a ešte k tomu v mimoriadne chutnom a voňavom balení. Najvýznamnejšou zložkou, ktorej huspenina vďačí za svoje liečivé účinky, je kolagén. Túto bielkovinu, nazývanú v kozmetickom priemysle aj bielkovinou mladosti, obsahujú najmä väzivové tkanivá, ako sú kože, chrupavky, šľachy, kĺby. Tak prečo si ju neuvariť?

Potrebujeme

2 bravčové nožičky, predné kolená, 1 chvostík, 1 kg bravčových koží, vodu, soľ, cesnak, celé čierne korenie, ocot a cibuľu.

Postup

Bravčovú hlavu, nožičky, kolená, kože a chvostík očistíme, umyjeme a dáme variť do nádoby, v ktorej je dvakrát viac vody ako mäsa. Do plátenného vrecúška vložíme očistený cesnak, celé čierne korenie a dáme do vody, ktorú sme osolili. Vodu privedieme do varu a potom ďalej varíme len pozvoľna a zbierame penu. Keď sa kosti dajú oddeliť všetko vyberieme, oddelíme mäso, vývar precedíme a dáme znovu variť. Keď zovrie, mäso poukladáme na dno hlbokých tanierov alebo misiek a zalejeme vývarom. Nádoby odložíme do chladu, pred podávaním pokvapkáme octom a ako prílohu podávame cibuľu.

Tip z hotelky

Použite namiesto klasického cesnaku medvedí cesnak, obohatí chuť a krásne dozdobí tanier.

Región: Recept zo Záhoria