Kalkýš

Zdroj: Archív Trnavského samosprávneho kraja

Tento recept je najstarším receptom v našej publikácii. Kalkýš bolo obľúbené pôstne jedlo, ktoré nasýtilo. Piekol sa v keramických pekárňach v peci. Je to sladké kašovité jedlo zo šťavy naklíčených obilnín.

Potrebujeme

1, 5 kg pšenice, 1,5 kg raž. múky, vodu.

Postup

Starostlivo prebraté obilie dôkladne umyjeme, potom rovnomerne rozsypeme na plátno a zakryjeme. Uložíme ho na vzdušné miesto, kde 2-3 dni polievame vlažnou vodou. Keď semená vyklíčia, biele klíčky s koreňom zomelieme a pridáme toľko vody, aby sa ponorili. Po 15 minútach precedíme a do bielej sladkej šťavy dáme toľko múky, aby sme dostali hladké palacinkové cesto. Takto pripravenú masu dáme do hrubšej hlinenej nádoby, zapichneme 2-3 kusy tŕstia, aby sa tekutina vyparila počas pečenia. Doba pečenia sú 2 – 3 hodiny, farba musí byť karamelová. Táto pochúťka bola obľúbená hlavne v pôstnom období pred Veľkou nocou.

Za recept ďakujeme obci Dolné Saliby.

Región: Recept z okolia Galanty