Langoše

Zdroj: Archív Trnavského samosprávneho kraja

Langoše sú na oleji vyprážané okrúhle placky z kysnutého cesta, ktoré nepatria práve medzi najzdravšie jedlá. Patria však k tradičnej kuchyni južných regiónov Slovenska, v Trnavskom kraji hlavne Žitnému ostrovu. Zaujímavosťou je, že langoše alebo posúchy sa často piekli k mäsu ako príloha, no vždy sa piekli nasucho, väčšinou v peci a nie na masti, či oleji ako dnes.

Potrebujeme

4 ½ dcl mlieka, 1 kyslú smotanu (250 ml), 2 dkg kvasníc, 2 vajcia, soľ, 1 kg hladkej múky.

Postup

Vlažné mlieko vlejeme do misy, pridáme vajcia, soľ, kvasnice a smotanu. Všetko dobre metličkou rozšľaháme a nakoniec pridáme múku. Cesto dobre vypracujeme. Vezmeme väčšie mikroténové vrecko, vložíme doň cesto, vytlačíme z neho prebytočný vzduch, uviažeme ho a vložíme dolu do chladničky. Langoše vyprážame až na druhý deň. Z vrecka vyberieme len toľko cesta, koľko chceme spotrebovať. Utrhneme z neho kúsok, roztlačíme rukou, v strede vytiahneme. Langoš vypražíme z oboch strán obvyklým spôsobom. Podľa chuti potierame cesnakom. Piecť môžeme denne, do vypotrebovania cesta.

Región: Recept zo Žitného ostrova