Lekvárové perky s makom

Zdroj: Archív Trnavského samosprávneho kraja

Potrebujeme

500 g hrubej múky, 200 ml vody, soľ.

Plnka: slivkový lekvár.

Posýpka: mletý mak s cukrom alebo strúhanka, maslo/masť.

Postup

Z múky, vody a soli vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske a necháme chvíľu odstáť. Rozvaľkané cesto nakrájame na štvorce. Do stredu štvorca dáme slivkový lekvár, naplnený štvorec preložíme do šatôčky a konce dobre pritlačíme. Uvaríme vo vriacej vode. Po uvarení a odkvapkaní potrieme rozpusteným maslom a obalíme v posýpke.

Posýpka: mak s cukrom, strúhanku a maslo/masť premiešame a pomaly opekáme. Po opečení, keď je hrniec mimo ohňa pridáme 2 - 3 PL práškového cukru, podľa chuti a zamiešame.

Región: Recept z okolia Trnavy