
Zdroj: Archív Trnavského samosprávneho kraja
Potrebujeme
500 g hrubej múky, 200 ml vody, soľ.
Plnka: slivkový lekvár.
Posýpka: mletý mak s cukrom alebo strúhanka, maslo/masť.
Postup
Z múky, vody a soli vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske a necháme chvíľu odstáť. Rozvaľkané cesto nakrájame na štvorce. Do stredu štvorca dáme slivkový lekvár, naplnený štvorec preložíme do šatôčky a konce dobre pritlačíme. Uvaríme vo vriacej vode. Po uvarení a odkvapkaní potrieme rozpusteným maslom a obalíme v posýpke.
Posýpka: mak s cukrom, strúhanku a maslo/masť premiešame a pomaly opekáme. Po opečení, keď je hrniec mimo ohňa pridáme 2 - 3 PL práškového cukru, podľa chuti a zamiešame.
Región: Recept z okolia Trnavy