Makové pagáče

Zdroj: Archív Trnavského samosprávneho kraja

Mak, mak, makovička. Mak siaty pozná ľudstvo už tisícky rokov. Ukrýva v sebe najvyšší podiel vápnika a prospešných vitamínov, minerálov či nenasýtených mastných kyselín. Je mimoriadne pozoruhodné, že mak obsahuje až dvanásťnásobne viac vápnika než mlieko a trikrát viac ako syry. Z minerálov stojí za zmienku mangán, meď, fosfor a železo. Spomedzi vitamínov obsahuje mak vitamín B1, B2, B3, E aj C. Obsahuje aj vzácnu kyselinu listovú. Všeobecne známym faktom je, že mak je vo viacerých krajinách zakázaný, a to pre jeho obsah ópia. Ópium však obsahujú len jeho nedozreté makovice.

Potrebujeme

250 g mletého maku 250 g polohrubej múky 200 g masla 2 žĺtky štipku soli trošku mlieka 1 vajce na potretie.

Postup

Všetky suroviny spracujeme na pružné cesto, ak treba nejakú surovinu (mlieko, alebo múku) ešte pridáme, aby bolo cesto dobre spracovateľné. Cesto necháme hodinu odpočinúť v chladničke. Odpočinuté cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm a vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 175 stupňov asi 10 – 12 minút.

Za recept ďakujeme obci Dolné Saliby.

Región: Recept z okolia Galanty