Mrváň

Zdroj: Archív Trnavského samosprávneho kraja

Mrváň je klasický vianočný recept rozšírený v obciach okolo Trnavy, hlavne vo Voderadoch. Pomerne komplikovaný a časovo náročný recept mnohým pripadá, že sa nehodí do dnešnej uponáhľanej doby. Ale o to viac je krásne, keď sa mrváň, ako aj iné, tradičné jedlá vrátili do našich domácností. Lebo si pri nich spravíme čas na rodinu, na vôňu pečeného chleba a teplo domova. A nie sú Vianoce práve o tom?

Potrebujeme

500 g hladkej múky, 100 g polohrubej múky, 150 g cukru, 100 g kyslej smotany, 50 g masla, 2 vajcia, 1/2 ČL soli, 100 g hrozienok, 200 ml mlieka Na kvások: 200 ml mlieka, 1 PL medu, 7 g sušeného droždia.

Postup

Upozornenie na začiatok: Ideme pracovať s kváskom. Aj keď kupované droždie nie je také fufňavé, ako napríklad domáci kvások, stále je potrebné, aby boli všetky suroviny minimálne izbovej teploty. Samozrejme, že mlieko na kvások by malo byť teplé. Najjednoduchšie je ohriať mlieko, dať do neho med, pomiešať, aby sa med rozpustil a potom do mlieka prisypať droždie. Za 10 minút by sme mali mať krásne napenené, aktívne droždie.

Zatiaľ si vo veľkej mise skombinujeme múky, cukor a soľ, hrozienka zalejme horúcou vodou a v malom kastróliku na nízkej teplote varíme maslo. Po asi 4 minútach by malo byť karamelovo-hnedé s krásnou orieškovou arómou. Maslo po dovarení prelejme do sklenenej misky a necháme ho vychladnúť. V tejto fáze pridáme do kvásku vychladnuté maslo, vajcia a kyslú smotanu, trochu premiešame a vylejeme do suchej zmesi. Drevenou varechou sa snažíme čo najviac zapracovať múku do mokrej zmesi. Potom pomaly pridávame teplé mlieko. Pridávame po troške a vždy cesto dobre premiesime. Podľa veľkosti vajec a kvality smotany budeme potrebovať 170 - 200 ml mlieka. Cesto nemusí byť hladké, ani elastické. Stačí, ak budeme mať v miske pred sebou redšie lepkavé cesto. Nakoniec do neho zapracujeme zliate hrozienka. V tomto momente sa rozhodujeme, či bude náš mrváň kakaový alebo orechový.

Prikryjeme misu utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 45-60 minút. Potom začína zábava. Vykysnuté cesto vyklopíme na štedro pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti - jednu menšiu, druhú o čosi väčšiu. Z tej menšej spravíme dlhého hada a uložíme ho na okraj maslom vymasteného pekáča. Z ostatného cesta spravíme tri dlhé pásy a zapletieme klasický vrkoč.

Tým vyplníme miesto v strede pekáča. Prikryjeme utierkou a necháme znovu 45 minút kysnúť. Potom ho už len dáme upiecť na 150 °C na 65 minút. Rúru nastavíme na horný/dolný ohrev a počas pečenia ju neotvárame, lebo riskujeme, že sa vrkoč v strede zrazí a spľasne. Po hodine vyberieme nádherný, voňavý peceň. Chvíľku počkáme kým vychladne a môžeme podávať.

Región: Recept z okolia Trnavy