Pečená hus s domácou knedľou

Zdroj: Archív Trnavského samosprávneho kraja

Na pečenú hus potrebujeme

1 mladú hus, morskú soľ v mlynčeku, čerstvý tymian, 700 ml suchého červeného vína, 1 hlávku červenej kapusty, rastlinný olej, 3 menšie červené cibule, 4 bobkové listy, 50g bravčovej masti, celú rascu, čierne korenie v mlynčeku, 4 lyžice medu, 100 ml červeného vínneho octu, 300 ml vody, 200 g čučoriedkového džemu, 2 lyžice masla, 300g hrušiek.

Postup

Umytú a osušenú hus dôkladne nasolíme a necháme ju cez noc odležať v chladničke. Potom ju opláchneme a osušíme. Hus preložíme do pekáča, pridáme pár vetvičiek čerstvého tymianu a podlejeme 350 ml červeného vína. Pečieme pod pokrievkou vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 3 – 4 hodiny. Po 2 hodinách odstránime pokrievku a hus pečieme ďalej odokrytú dochrumkava. Počas pečenia polievame hus výpekom.

Očistenú nastrúhanú kapustu osolíme. Do hrnca dáme bravčovú masť a rascu, ktorú opražíme, pridáme kryštálový cukor, ktorý necháme skaramelizovať. Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno, pridáme do karamelu a premiešame, hneď pridáme tuk a opäť dobre premiešame. Vložíme kapustu, bobkový list, ocot a spolu dusíme 40 – 50 min, kým je kapusta mäkká. Na záver dochutíme soľou a vínom. Na panvici necháme skaramelizovať med, pridáme trošku masla, na štvrťky nakrájané hrušky a podusíme do polomäkka. Upečenú chrumkavú hus podávame s knedľami, dusenou červenou kapustou a hruškami.

Na plnenú parenú knedľu potrebujeme

500 g polohrubej múky, 40g droždia, 1 -2 vajcia, štipku soli, 1 lyžicu cukru, 250 ml mlieka, 200 g čučoriedkového džemu.

Postup

Do misky preosejeme múku so soľou, v strede urobíme jamku, namrvíme do nej droždie, cukor, polejeme trochou teplého mlieka a posypeme múkou. Zakryjeme a necháme kvások na teplom mieste kysnúť. Potom pridáme vajce a za postupného pridávania teplého mlieka vypracujeme hustejšie nelepivé cesto. Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto asi na hrúbku 1 cm. Pokrájame na rovnomerné väčšie štvorce. Na každý štvorec dáme lyžičku čučoriedkového džemu, ktorý zabalíme do cesta tak, aby vznikla väčšia buchta. Necháme prikryté ešte chvíľu podkysnúť. Knedle paríme asi 10 minút.

Región: Recept z okolia Trnavy