Piešťanská fazuľová polievka so širokými rezancami

Zdroj: Archív Trnavského samosprávneho kraja

Potrebujeme

400 g fazule, 150 g bravčového údeného mäsa, 200 g zemiakov, 150 g mrkvy, 50 g póru, 100 g petržlenu, soľ, 80 g bravčovej masti, 80g hladkej múky, cesnak, ligurček, petržlenovú vňať, mletú červenú papriku.

Na slíže (široké rezance) potrebujeme

400 g polohrubej múky, 2 ks vajec, 100 ml vody, soľ.

Postup

Fazuľu namočíme cez noc do studenej vody. Na druhý deň ju scedíme a dáme variť do asi 2 litrov vody alebo vývaru. Pridáme očistený a na kolieska nakrájaný petržlen, pór a mrkvu. Zemiaky nakrájame na väčšie kocky a pridáme do hrnca k fazuli, spolu s údeným mäsom. Všetko spolu varíme do mäkka. Medzitým pripravíme z masti a múky zápražku, ktorú odstavíme zo sporáka bokom. Ešte do horúcej zápražky pridáme pretlačený cesnak, nasekané zelené lístky byliniek a mletú červenú papriku. Za stáleho miešania zápražku rozriedime studenou vodou a prilejeme do vriacej polievky. Ešte párkrát premiešame, asi 15 minút prevaríme a polievku dochutíme podľa potreby soľou a čiernym mletým korením.

Slíže (rezance) musia byť dlhé, hrubé a široké. Z múky, vajec, vody a štipky soli urobíme cestíčko. Vodu pridávame postupne. Cesto musí byť tvrdé, ale nesmie sa trhať. Je dobré ho nechať chvíľu pred vaľkaním oddýchnuť. Cesto rozvaľkáme, podsypeme múkou a preložíme. Nožom nakrájame hrubšie rezance. Slíže uvaríme vo vriacej osolenej vode. Keď vyplávajú na povrch, povaríme ich ešte 5 minút, aby zmäkli. Scedíme a vložíme do polievky.

Za recept ďakujeme Hotelovej akadémii Ľ.Wintera.

Región: Recept z Pieštanského regiónu