Plnený kapustný list

Zdroj: Archív Trnavského samosprávneho kraja

Plnený kapustný list servírujeme pri zabíjačke naraz so zabíjačkovou kapustou.

Potrebujeme

1 kg mletého bravčového mäsa, 200 - 250 g ryže, 1 káv. lyžičku mletej červenej papriky, 1 káv. lyžičku soli, 1 čajovú lyžičku mletého čierneho korenia.

K zápražke: 1 pol. lyžicu bravčovej masti, 2 - 3 polievkové lyžice múky, 1 kávovú lyžičku mletej červenej papriky, 2 - 3 dcl paradajkovej šťavy.

Postup

Pripravíme si kapustné listy, približne 12 väčších, resp. 16 menších kusov. Kapustné listy ponoríme do hrnca s vriacou vodou a krátko povaríme, aby listy zmäkli. Mleté bravčové mäso pomiešame s umytou ryžou, soľou, čiernym korením, mletou paprikou a túto zmes plníme do kapustných listov. Dno hrnca vymastíme, vyložíme domácou kvasenou kapustou, na to pekne uložíme naplnené rolky kapustných listov a zalejeme vodou, aby sa ponorili. Na miernom ohni varíme asi hodinu a pol, potom ochutnáme, či je už plnka mäkká. Ak áno, zalejeme pripravenou zápražkou, pridáme trocha paradajkovej šťavy, nepremiešame, skôr trasením rozpustíme zápražku, necháme zovrieť a je hotovo. Ponúkame s domácim chlebom.

Región: Recept z okolia Galanty