Šamrolky

Zdroj: Archív Trnavského samosprávneho kraja

Obľúbeným zákuskom, ktorý sa najmä na hody zvykol ponúkať na Záhorí sú šamrole alebo ľudovo šamrolky. Voňavé trubičky z krehkého maslového cesta (pripomínajúce lístkové) plnené sladkým bielkovým snehom sú hitom celého Slovenska.

Potrebujeme

Prvé cesto: 250 g hladkej múky špeciál, 4 žĺtky, 2 PL rumu, 2 PL octu, 2 PL oleja, 6 PL vody, štipku soli.

Druhé cesto: 250 g hladkej múky špeciál, 375 g masla.

Plnka: 7 bielkov, 350 g kryštálového cukru, 1 žĺtok na potretie.

Postup

Zo surovín vypracujeme dve cestá. Prvé rozvaľkáme a natrieme naň druhé cesto. Preložíme z každej strany na obdĺžnik, necháme 30 minút postáť, rozvaľkáme a zopakujeme 3 krát. Cesto necháme cez noc odpočívať. Nad parou vyšľaháme sneh z bielkov a kryštálového cukru. Cesto rozvaľkáme a nakrájame na pásiky, ktoré obmotáme okolo trubíc na šamrole. Potrieme žĺtkom a pečieme pri 200 °C asi 20 minút. Vychladnuté šamrole plníme bielkovou penou.

Tip z Piešťanskej hotelky

Keď Vám zostane náplň do šamrolí urobte si chutné cukrové pusinky.

Región: Recept zo Záhoria