Scískance

Zdroj: Archív Trnavského samosprávneho kraja

Tento starodávny recept je odpozorovaný od babičiek z okolia Nižnej a Veľkých Kostolian a je veľmi známy a obľúbený.

Potrebujeme

1 - 2 kg zemiakov, podľa potreby hladkú múku, primerane soľ, 1 hrnček kačacieho tuku (alebo olej), rascu.

Postup

Najlepšie v predchádzajúci večer si uvaríme zemiaky v šupke. Keď vychladnú, tak ich očistíme. Na jemnom strúhadle nastrúhame. Pridáme soľ, nebojme sa, že ich presolíme, zemiaky znesú. Ďalej podľa potreby pridáme hladkú múku a zmiesime spolu na vláčne cesto. Rozgúľame na valec a rozdelíme na rovnako veľké kúsky, tak ako na lokše. Omastíme, posolíme a zvinieme. Ukladáme na vymastený plech. Na plechu scískance znovu omastíme, posolíme a môžeme jemne posypať rascou. V riadne rozohriatej rúre ich pečieme do zlatista.

Región: Recept z okolia Trnavy