Šmorňa alebo cisársky trhanec

Zdroj: Archív Trnavského samosprávneho kraja

Táto dobrota do našich končín prišla zo susedného Rakúska. Jeho vznik sprevádzajú hneď dve veľmi milé legendy. Podľa niektorých to bola jednoduchá farmárka, ku ktorej cisár nečakane zavítal, keď sa chcel schovať pred zlým počasím a ktorá pre neho vyčarovala jednoduchý drevorubačský trhanec z prísad ako sú vajcia, ovocie a mlieko. Inokedy sa hovorí o dvornom kuchárovi, ktorému sa nepodarili palacinky a pridal k nim hrozienka a čerešne a posypal ich množstvom práškového cukru a servíroval ako novú kreáciu. Tento „výmysel“ si takto zaslúžil názov cisárov trhanec (Kaiserschmarrn). Akokoľvek to bolo, trhanec je každopádne chutný a s „našim“ receptom sa vám určite podarí.

Potrebujeme

Cesto: 2 dcl hrubej krupice, 3 dcl vlažného mlieka, 3 vajcia, 2 lyžice kryštálového cukru.

Príloha: 3 ks kyslých jabĺk, trocha čerešní, vanilkový cukor.

Ostatné: 50 g masla, 50 g oleja, 30 g hrozienok, trocha mandľových lupienkov, škoricový cukor.

Postup

Najskôr si pripravíme prílohu k trhancu. Očistíme jablká a nakrájame ich na menšie kúsky, ktoré vložíme do hrnčeka s troškou vody. Pridáme čerešne alebo iné drobné ovocie, vanilkový cukor a povaríme, kým jablká nezmäknú. Potom to všetko lyžicou premiešame, aby sme dosiahli konzistenciu riedkeho kompótu.

V miske si necháme napučať krupicu vo vlažnom osladenom mlieku. Necháme odstáť asi desať minút. Potom pridáme celé vajíčka a premiešame. Z takto pripraveného cesta môžeme začať smažiť placky. Na panvici rozohrejeme olej a vylejeme pripravené cesto. Keď sa cesto začne opekať, prihodíme doň mandľové lupienky a hrozienka (najlepšie namočené v rume). Keď je cesto zospodu hotové, otočíme ho na opačnú stranu. Vôbec nevadí, keď sa to trocha roztrhne. Dôležité je, aby sa poriadne opieklo aj z druhej strany. Preto prihodíme do panvice po okrajoch maslo a na vrch opečenej strany nasypeme škoricový cukor. Otočíme opäť na opačnú stranu a necháme škoricový cukor na masle mierne skaramelizovať. Takto pripravené, skoro hotové cesto ešte párkrát otočíme a opečieme do chrumkava.

Nakoniec hotové vysmažené cesto natrháme najlepšie pomocou dvoch varešiek na menšie kúsky a ešte opekáme do zlatista. Preložíme na taniere a podávame. Pocukrovaný trhanec s kyslastou jablkovou prílohou má vyváženú a jedinečnú chuť.

Tip z hotelky

Použite do receptu drobné ovocie podľa sezóny (napríklad jahody, čerešne, maliny alebo i slivky).

Región: Recept zo Záhoria