Smotánkový báleš s kôprom

Zdroj: Archív Trnavského samosprávneho kraja

Báleše sa pečú v okolí Trnavy, ale aj v iných krajoch Slovenska, ibaže pod inými názvami (posúch a podobne). Je to jedlo všedného dňa. Kysnuté cesto je jednoduché, má výhodu, že sa z neho dá piecť sladké aj slané. Slané sa piekli napr. so smotanou, ale väčšinou iba pomastené a posolené. Tie sú výborné k niektorým polievkam, napr. kyslým, gulášovým a pod. Sladké sa obmieňali podľa sezóny - začínalo sa rebarborou a pokračovalo ovocím podľa úrody.

Potrebujeme

25g kvasníc, 2,5 dcl mlieka, 1 lyžicu cukru, 500 g polohrubej múky, štipku soli, 1 dcl oleja (ak robíte sladký, tak dajte radšej maslo), 2 ks kyslej smotany.

Postup

Do 1,5 dcl vlažného mlieka rozdrvíme kvasnice a pridáme lyžicu cukru. Celé prikryjeme a necháme trošku nakysnúť. Múku si preosejeme, pridáme štipku soli, olej (alebo maslo), nakysnutý kvások, asi deci mlieka a pekne premiešame. Podľa potreby pridáme buď múku alebo mlieko. Nakoniec celé cesto navrchu trošku posypeme múkou a zakryté necháme v teple kysnúť. Hotové cesto vyvaľkáme a vložíme na pomastený plech, alebo plech vyložený papierom na pečenie. Ešte na chvíľku zakryjeme, aby sa cesto trošku zdvihlo. Predhrejeme rúru na 190 ºC. Cesto si trošku potrieme olejom a môžeme pridávať to, na čo máme chuť, napr. smotana s kôprom, prípadne cibuľkou, alebo cesnakom. Báleš je skvelý k mliečnej polievke. Vložíme do rúry asi na 25 minút a dobrú chuť.

Región: Recept z Pieštanského regiónu