Štaveľová omáčka so šunkou z mangalice

Zdroj: Archív Trnavského samosprávneho kraja

Šťaveľ je veľmi zdravý a je výbornou náhradou špenátu na ozvláštnenie jedálnička. Ak preferujete bezmäsitú verziu podávajte šťaveľ s varenými zemiakmi a natvrdo uvarenými vajíčkami.

Potrebujeme

0,5 kg čerstvého šťaveľa, 1 lyžicu masti, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie podľa chuti, 3 dl vody, 0,5 l kravského mlieka K zápražke: 1-2 lyžice bravčovej masti, 4 PL múky, 1-2 dcl smotany Na prílohu potrebujeme: šunku z mangalice, 3 bobkové listy, 4 ks nového korenia, celé čierne korenie, 1 cibuľu, niekoľko strúčikov cesnaku.

Postup

Čerstvý šťaveľ umyjeme pod tečúcou vodou a nakrájame na malé kúsky. Na masti opražíme pretlačený cesnak, pridáme posekaný šťaveľ, zamiešame, osolíme, okoreníme, zalejeme vodou a podusíme. Keď je už šťaveľ mäkký nalejeme mlieko a znovu zohrejeme. Zatiaľ pripravíme zápražku. Na masti zapražíme múku, pridáme smotanu a za stáleho miešania vlejeme do šťaveľa. Necháme zovrieť, ochutnáme, keď je potrebné dochutíme soľou alebo čiernym korením. Šunku dobre umyjeme a vcelku uvaríme v mierne slanej vode s bobkovými listami a ostatnými koreninami. Nakrájame a servírujeme k prívarku.

Za recept ďakujeme www.kukkonia.sk

Región: Recept zo Žitného ostrova