Zdroj: Archív Trnavského samosprávneho kraja

Umenie včiel

Máte chuť na tečúci med spracovaný v podobe sladkej voňavej medoviny, jeden z najstarších slovanských nápojov, ktorý zároveň patrí medzi tie najlepšie medoviny sveta? Malé rodinné medovinárstva už roky vyrábajú medovinu a včelovinu podľa starých, originálnych receptúr tak, ako kedysi. Úcta a láska ku včelám viedla po dlhé roky lokálnych včelárov k rozvoju remesla včelárstva v regiónoch Trnavského kraja, ktorého tradícia sa zachovala až dodnes. Chov včiel mal v regiónoch veľký hospodársky význam o čom svedčí aj fakt, že v Naháči boli položené základy moderného slovenského včelárstva. O včelách sa písalo už pred 200 rokmi, práve tu napísal Juraj Fándly dve knihy o včelách – Slovenskí včelár a O úhoroch ai včelách rozmlúváňí. V súčasnosti sa nachádza v záhrade Pamätného domu Juraja Fándlyho včelín s figurálnymi slamenými úľmi.

Základom výroby kvalitnej medoviny je med, voda, kvasinky a umenie včelárov. Jednotlivé medoviny a včeloviny sa navzájom líšia od použitých druhov medu, bylín, pestrých druhov prímesí voňavých korením či sladkej čokolády a ich zrením. Osobitosť nápoja spočíva aj v skutočnosti, že degustácia horúcej medoviny v zime ohreje a vychladenej v lete osvieži. Tento sladký, prenikavý, číry mok si môžete vychutnať v najznámejších dvoch rodinných medovinárstvach v Trnavskom kraji – Apimed v obci Dolná Krupá a Včelovina v obci Smolenice. O kvalite medovín niet čo pochybovať – obe medovinárstva sa pýšia zlatými či striebornými medailami, získaných z prestížnych ocenení na medzinárodných svetových súťažiach.