Veľkonočná baba

Zdroj: Archív Trnavského samosprávneho kraja

Neoddeliteľnou súčasťou Veľkonočných sviatkov je práve Veľkonočná baba. V niektorých regiónoch Slovenska sa nazýva aj paska, či slepé kura. Originálna veľkonočná baba sa robí podobným spôsobom ako plnka do kurčaťa a je ťažkou skúškou pre naše žlčníky.

Potrebujeme

1 kg údeného bravčového mäsa (pliecko alebo krkovička), 2 väčšie domáce klobásy, 100 g údenej slaniny, 200 ml mäsového vývaru, 10 žemlí, mleté čierne korenie, 4 vajcia, soľ, vajce na potretie.

Postup

Údené mäso, domácu klobásu i slaninu treba uvariť domäkka. Mäso i klobásu pokrájame na malé kúsky a zmiešame s pokrájanými žemľami, ktoré sme poliali vývarom. Napokon pridáme pokrájanú uvarenú slaninu, ktorú sme trochu opražili. Okoreníme, osolíme, pridáme žĺtka a potom sneh z vyšľahaných bielkov. Dobre, ale opatrne premiešame a vylejeme do vymasteného pekáča (môžeme použiť aj papier na pečenie). Rozotrieme po celej ploche a povrch zmesi potrieme rozšľahaným vajcom. Vo vyhriatej rúre pečieme do ružova. Baba nakrájaná na kocky sa môže jesť teplá, ale aj studená.

Región: Recept z Pieštanského regiónu