Záhorácka kapustnica

Zdroj: Archív Trnavského samosprávneho kraja

Ľudia dobre vedeli, že najlepšia lekáreň je tá, čo im rastie v záhrade. Aj kapusta a zemiaky mali v ľudovom liečiteľstve svoje miesto. Jedlá, ktorých základom prípravy je kapusta, sú v našom regióne rozšírené najviac na Záhorí. Oddávna bola záhorácka kyslá kapusta považovaná za tú najkvalitnejšiu.

Potrebujeme

1 kg kyslej kapusty, 500 g bravčového pliecka, 300 g bravčovej pečienky, 1-2 ks údenej klobásky, 2 surové zemiaky na zahustenie, zopár zrniek celého korenia, bobkový list, 1 cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, soľ, rascu, sušené hríby, majorán, trochu masti, múku a červenú papriku na zápražku.

Postup

Kapustu najprv premyjeme v teplej vode, aby nebola veľmi kyslá, vyžmýkame ju, trochu pokrájame, zalejeme vodou a dáme variť. Pridáme všetko mäso, uvedené prísady a varíme, až kým je mäso mäkké (okrem pečienky, tú varíme len 10-15 minút). Vyberieme mäso aj klobásu a do kapustnice najemno postrúhame surové zemiaky. Trochu povaríme, pridáme zápražku, opäť povaríme, potom polievku odstavíme. Pridáme do nej mäso, klobásu a pečienku, všetko pokrájané na kúsky a na tanieri môžeme ešte posypať nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s chlebom.

Región: Recept zo Záhoria