Zázvorníky

Zdroj: Archív Trnavského samosprávneho kraja

Zázvorníky sú korenisté sušienky, ktorých typický tvar sa nedá pomenovať inak ako zázvorníkový. Sú to tradičné koláčiky našich babičiek, ktorých typická vôňa a korenistá chuť zázvoru sú nezameniteľné.

Potrebujeme

25 dkg práškového cukru, 2 vajcia, 1 žĺtok, 30 g mletého zázvoru (ďumbier), pol lyžičky kypriaceho prášku, 125 g hladkej a 125 g polohrubej múky, olej na vymastenie plechu.

Postup

Cukor so žĺtkom a vajcami dobre vyšľaháme, pridáme zázvor a kypriaci prášok. Potom primiesime múku, aby vzniklo husté cesto. Vyvaľkáme ho na pomúčenej doske na 1 – 1,5 cm a vykrajujeme formičkou zázvorníky. Najlepšie cez noc necháme trochu oschnúť. Na druhý deň kladieme na vymastený plech opačnou stranou a pečieme vo vyhriatej rúre pri 190 °C do ružova.

Za recept ďakujeme Regiónu Záhorie.

Región: Recept zo Záhoria