Zelníky/Kapustníky

Zdroj: Archív Trnavského samosprávneho kraja

Kapustníky sú koláče obsahujúce čerstvú hlávkovú kapustu alebo kyslú kapustu pripravované na rôzny spôsob. Pod názvom zelníky si naši českí susedia predstavia tradičné staročeské jedlo, niečo ako zemiakové placky s kyslou kapustou. Ale ak skombinujeme kysnuté cesto s kapustou na sladko s cukrom a škoricou, dostaneme naše ľudové kapustníky, na Záhorí nazývané zelníky.

Potrebujeme

Cesto: 600 g polohrubej múky, 30 g práškového cukru, 2 vajíčka, 80 g masla, soľ, 3 dcl teplého mlieka, 1 lyžičku cukru, 25 g droždia, tuk na vymastenie plechu.

Plnka: 1 biela kapusta, 1 dcl oleja alebo masť, cukor, škorica.

Postup

Zmiešame múku, vajíčka, zmäknuté maslo, soľ, cukor a kvások urobený z teplého mlieka, lyžičky cukru a droždia. Vypracujeme si redšie cesto. Necháme nakysnúť. Bielu kapustu nastrúhame, môžeme podliať trochou vody a domäkka podusíme na oleji. Na záver osladíme, dochutíme škoricou a necháme vychladnúť. Nakysnuté cesto vyvaľkáme a vykrajujeme placky s priemerom asi 15 – 20 cm. Do stredu dáme kôpku vychladnutej kapustnej plnky a urobíme bochníčky. Bochníčky poukladáme na vymastený plech a trochu ich stlačíme, aby boli placaté a potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme pri 180 °C cca 25 minút.

Za recept ďakujeme Regiónu Záhorie.

Región: Recept zo Záhoria